Un blog no deixa de ser una pàgina web normal, però el seu contingut sol variar bastant més i sol ser molt més una font d'informació subjectiva donada per una o més persones. Un altre aspecte és que solen donar l'oportunitat de posar comentaris de la gent que els llegeix, de manera que tenen un aspecte més social.
Una de les coses que més importància els fa tenir és que serveixen per donar veu a molta més gent que els mitjans tradicionals.
Però bé, si volem publicar un blog que hem de fer?
Doncs si ets un principiant com sóc jo el camí a seguir és buscar una dels serveis de publicació de blogs que existeixen. Aquí us en mostraré els més importants.
Aquests serveis ofereixen la possibilitat d'allotjar el vostre blog als seus servidors de manera gratuïta. (Pels més avançats hi ha altres opcions, però no en parlaré aquí i ara).
Com sempre començaré amb l'opció de Google i la intentaré comparar amb la resta.
Blogger
En funcionament des del 1999. Google va comprar la companyia el febrer de 2003 quan començava a despuntar el fenòmen dels blogs. Curiosament mai s'ha decidit a canviar-li el nom i ni tant sols va fer-hi massa canvis durant bastant temps. Finalment l'Agost del 2006 va començar a posar-hi una mica més d'esforç amb l'arribada de Blogger Beta i va millorar força el que és l'aparença i la publicació dels típics widgets de la barra lateral. També va integrar amb els comptes de Google de manera que es podia utilitzar amb el mateix usuari que utilitzàvem a GMail enlloc de un de separat.
Ara fa uns dies ha començat una 3a etapa que anomenen Blogger Draft que està introduint noves millores com pujar vídeos directament al crear un article o afegir enquestes a la barra lateral.
Una cosa molt bona que té és que des de fa poc està en català.
Els widgets (o elements de la barra lateral del blog que ofereix fins ara són els que podeu veure a la imatge
A més ofereix la possibilitat de definir una font RSS per poder llegir el blog a través d'un lector RSS com els que vaig comentar no fa massa.
Una altra cosa interessant és la possibilitat de compartir el blog amb diverses persones.
En podeu trobar més informació a l'article Blogger de la Viquipèdia.
Tot i no ser el millor jo hi segueixo perquè
- està integrat amb els serveis de Google i em permet accedir-hi amb el mateix usuari i password que a GMail o Google Reader entre altres, i que
- al ser un servei de Google, sé que no pararà de millorar.
- implicaria canviar l'adreça on accediu i això em donaria força maldecaps i perderia els pocs lectors que tinc.
Wordpress
Probablement la plataforma #1 de publicació de blogs crec que fa tot el que pot fer Blogger i des de fa més temps. La veritat és que és un servei impecable. Fins que blogger va afegir les categories la diferencia era immensa, però ara s'ha reduït força.
Algunes de les característiques que diferencien a Wordpress són:
- La possibilitat d'importat automàticament el teu blog des d'un altre servei. A dia d'avui permet importar des de Blogger, Typepad, Movable Type i Live Journal que són probablement els més coneguts.
- Dóna estadístiques d'accés al blog. En el cas de Blogger cal recórrer a serveis externs com statcounter (que és el que jo utilitzo) o el propi Google Analytics que imagino que algun dia estarà perfectament integrat
- Com una gran majoria de serveis de blogs proporciona la opció d'utilitzar Trackbacks. Els trackbacks són un mecanisme que permet informar al teu blog d'altres blogs externs que l'estan enllaçant. Per alguna misteriosa raó Blogger no ho permet i els odio per això.
- Permet mostrar seccions estàtiques al bloc. Per fer-ho a blogger és cal crear-la externament i enllaçar-la a la barra lateral com faig jo a la meva enllaços. Al blog del meu amic Pedro, Creando mi propia empresa, podeu veure unes pestanyes a la part superior que us donen accés a aquestes seccions
- Té bastants més widgets que no pas Blogger
- En anglès i castellà entre altres. (No en català)
- Proporciona software que, si voleu, us permetrà instal.lar-vos el blog al vostre ordinador de casa o a un servidor dedicat.
A més de Blogger i Wordpress teniu altres opcions com:
- Livejournal: En anglès i castellà entre altres. (Wikipedia)
- Windows Live Spaces: Ni sabia que existia. És l'opció de Microsoft i com a mínim cal llistar-la. Abans s'anomenava MSN Spaces. (Wikipedia)
- Yahoo! 360º: Igual que a sobre però canviant Microsoft per Yahoo! (Wikipedia)
- Blocat: Servei de cració i d'hospedatge en català
- Typepad: Derivat de Movable Type per usuaris amb pocs coneixements tècnics. Per desgràcia, acabo de descobrir que és de pagament. (Wikipedia)
- Movable Type: Van ser el creadors del concepte de trackback i durant força temps van ser els millors. Llavors va arribar Wordpress. Es gratuït si és per ús personal, però crec que no ofereix "hosting", o sigui que no us el recomano massa si comenceu. (Wikipedia)
Per cert, "blog" en català es pot dic "Bloc" o "Bitàcola".
Actualització:
- Fastladder: Un nou lector de RSS online que té cerca incorporada. Més info a l'article de Lifehacker
- Netvibes: Està més a la categoria de les pàgines d'inici, però n'he sentit coses força bones.
- En Pedro a través d'algunes indicacions sobre Wordpress que em va donar per email
- Blog Awakened voice
- Rob's place
- CNET Reviews
- LifeHacker