2008/09/04

Navegadors al poder. Chrome (I)

image
Imatge trobada a Gizmondo

Doncs si he tornat!

Per començar es quasi obligat començar parlant de la noticia de la setmana, Chrome, el nou navegador de Google.

Finalment Google ha desvetllat el que feia temps que s’esperava i ha creat el seu propi navegador.

Poc puc dir que no hagin dit ja multitud de blogs. De fet quasi tots els que llegeixo l’han mencionat menys la tira de Dilbert!

Tècnicament sembla força interessant i podeu llegir sobre les seves característiques a l’interessant còmic que Google ha publicat (en anglès). Si voleu alguna cosa més seriosa consulteu la Wikipedia perquè el dissecciona força bé o més per sobre la Viquipedia si no us anima llegir en anglès. A més, quasi qualsevol web hi diu la seva.

Per mi el més destacat tècnicament és:

  • L’aposta per una nova màquina de Javascript anomenada V8 i que promet molta més rapidesa que les actuals i que Google ha desenvolupat en secret a Dinamarca.
  • L’arriscada aposta de crear un navegador multiprocés que el pot fer una mica més pesat, però que li hauria de donar una robustesa sense precedents i que permet detectar amb més exactitud quin component dóna problemes qaun alguna cosa falla.
  • L’arquitectura que promet seguretat molt més gran. Això està per veure pq ja s’ham trobat 2 forats de seguretat el primer dia (forat 1 i forat 2). De moment no passa res pq es una Beta, però això de la seguretat es una jungla…

Per tant tenim Rapidesa, estabilitat i “seguretat”. Que ens falta? Doncs el que sol caracteritzar a Google, senzillesa. Chrome es un navegador que intenta simplificar les coses a l’usuari que sap poc de informàtica.

Aquest és probablement el factor que farà guanyar quota a Google i que podria perjudicar a Internet Explorer molt més que no a Firefox.

Altres característiques són el mode Incognito (o privat/porno) que permet navegar sense deixar cap rastre o la única barra d’adreces que és la fusió de la Awesomebar de Firefox 3 i la capsa de cerca que anomenen Omnibox o que el teniu en 40 idiomes inclòs el català.

Com a detall extra podeu furgar una mica dins del navegador amb una sèrie de comandes que ofereix i que descriu un article de Lifehacker. Si sou fans de Firefox també us ofereix una llista de extensions per afegir-ho les millors característiques de Chrome.

Sé que em deixo coses, però no és l’objectiu de l’article,

En conclusió, per ser una versió Beta és molt interessant sobretot pels que volen simplicitat. Firefox de moment no ha de patir fins que incorpori extensions perquè són una de les claus del seu èxit, però IE potser no està tan tranquil perquè la seva quota no para de baixar i només li surten que nans que li pugen a les barbes. A més aquest nan té darrera un gegant anomenat Google. Veurem com evoluciona perquè de moment és una novetat que té molt a afegir si vol ser important

Google Chrome és una nova opció en la guerra dels navegadors que farà que incrementi la qualitat de tots tal i com Firefox va obligar a fer a Internet Explorer. De moment no guanyarà quota de mercat, però ja s'ha fet un forat que mirarà d'anar fent gros tot i que per molt Google que sigui li costarà.

Descarregueu-lo a Google Chrome (de moment només en versió per Windows).

En el pròxim article li toca el torn a IE8 Beta 2.

2 comentaris:

  1. Bones Tonino!! avui he descobert aquest nou navegador i la veritat és que em va molt bé... no tinc ni papa de informàtica, però et puc dir que el meu bloc, que està ple de tonteries, es carrega molt més ràpid en google chrome que en IE o MF.

    Salutacions, que vagi molt bé!!

    ResponElimina
  2. El navegagor està força bé per ser una beta i sembla certament lleuger. Jo segueixo amb el Firefox pq no puc viure sense les seves extensions.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.