2007/12/18

VirtualBox: WindowsXP dins Ubuntu (i III) (Actualitzat)


Per fi trobo un moment per acabar aquest article. En les parts anteriors us vaig explicar que era VirtualBox i com crear una maquina virtual per executar-hi Windows XP.

Per acabar us volia comentar uns detalls que faran que l'experiència encara sigui més gratificant.

1.- Virtual Guest Additions
Si heu instal.lat Windows XP o similar com a màquina virtual, us haureu adonat que el vostre ratolí i teclat fan coses rares segons si cliqueu dins o fora la màquina virtual. Això ho podeu solucionar instal.lant aquest petit extra dins la màquina virtual (per això cal instal.lar-ho apart). En l'exemple que us deia sobre Windows XP només cal que aneu al menú de la vostra màquina virtual i cliqueu a Devices/Install Guest additions... Això us descarregarà una petita imatge que apareixerà al vostre Windows com un CD. Aneu-hi i instal.leu el que us apareix en el vostre CD "virtual". Sabreu que està instal.lat per la icona que us apareixerà al costat del rellotge de Windows
Un cop instal.lat veureu que la màquina virtual ja no us dóna cap problema i s'integra perfectament amb el vostre Linux. fins al punt que si activeu el Seamless Mode veureu com les finestres del vostre Windows virtual apareixen com una finestra més de Ubuntu.

2.- Suport USB:
Si heu instal.lat la versió de VirtualBox que ve per defecte amb Ubuntu (anomenada VirtualBox OSE), USB no està disponible. Si us és necessari el que us cal és instal.lar la versió que no és de codi obert (però si gratuïta) que podeu trobar a la web de VirtualBox.
Jo ho vaig fer i em vaig topar amb 2 entrebancs (almenys passen a Ubuntu Gutsy) que per sort tenen solució (sort de Google...)
El primer es que al iniciar aquesta versió em donava un error que em deia "Could not load the Host USB Proxy Service" al mirar les propietats de la màquina virtual. Per arreglar-lo cal editar el fitxer /etc/init.d/mountdevsubfs.sh i descomentar les línies
    #mkdir -p /dev/bus/usb/.usbfs
#domount usbfs "" /dev/bus/usb/.usbfs -obusmode=0700,devmode=0600,listmode=0644
#ln -s .usbfs/devices /dev/bus/usb/devices
#mount --rbind /dev/bus/usb /proc/bus/usb
Un cop ho feu és possible que us calgui reiniciar VirtualBox o fins i tot Ubuntu (no recordo que vaig fer). Gràcies a la secció de bugs de VirtualBox per la solució!

El segons problema es que us cop dins al intentar connectar un dispositiu USB em donava l'error Not permitted to open the USB device, check usbfs options.
Segons sembla això és un problema de permisos del dispositiu USB que podreu solucionar editant el fitxer /etc/udev/rules.d/40-permissions.rules i canviant la línia

# USB devices (usbfs replacement)
SUBSYSTEM=="usb_device", MODE="0664"

per

# USB devices (usbfs replacement)
SUBSYSTEM=="usb_device", MODE="0666"

(trobat al blog de José-ph Oviedo, Déu t'ho pagui company!)

3.- Directoris compartits
Aquesta característica us permetrà poder accedir a directoris del vostre linux directament com si fossin unitats de xarxa.
Ho podeu configurar anant a Settings /Shared Directories quan la vostra màquina virtual està parada.
Un cop configurats hi podeu accedir des de dins el el vostre Windows virtual de 2 maneres:
- Des de dins Llocs de xarxa/Xarxa Sencera
- O bé si hi accediu sovint ho podeu mapejar a una unitat de xarxa obrint una finestra de MS-DOS i posant:

net use x: \\vboxsvr\fitxers

(on "fitxers" és el nom que li hem assignat anteriorment, i "x" és el nom d'unitat que volem donar-li)

(Gràcies Oriol per la pista!)


Bé, crec que amb aquestes cosetes la vostra màquina Virtual anirà com una seda.
I recordeu que si teniu qualsevol problema, qualsevol buscador d'Internet us donarà la resposta!

Dieu-me que us ha semblat aquesta sèrie d'articles utilitzant les estrelles del final o amb un petit comentari, així sabré si us han agradat. Sé que fa mandra, però anima a seguir escrivint.

2 comentaris:

  1. Hola, Tonino.

    Abans que res, comentar-te que han estat molt bé els articles que has fet sobre Virtualbox.

    Ahir vaig provar lo del USB, i no em va acabar de funcionar, però vaig tenir poc temps. A veure si ho puc tornar a provar amb més calma.

    Per cert, les GuestAdditions tenen una altra opció MOLT útil. En principi, des de la màquina virtual no es poden veure els discos de la màquina principal. En canvi, amb les GuestAdditions sí que es pot. Primer, sense obrir la màquina virtual, cal configurar-la en l'apartat "Directoris compartits". Se li pot indicar, per exemple, que el directori "/home/usuari" es digui "fitxers" en la màquina virtual. Després, en la màquina virtual, cal obrir un intèrpret de comandes (MS-DOS) i assignar aquest nom de recurs amb la següent comanda:

    net use x: \\vboxsvr\fitxers

    (on "fitxers" és el nom que li hem assignat anteriorment, i "x" és el nom d'unitat que volem donar-li)

    A partir d'aquest moment, sempre que anem a la x: veurem (i podrem modificar) el contingut del directori de la màquina principal que haguem configurat anteriorment.

    Si la màquina virtual és un Linux, s'hauria de poder escriure una comanda equivalent al "net use" per poder assignar aquesta unitat, però encara no he pogut buscar quina és.

    Per cert, que aquesta opció està habilitada tant per a la versió lliure com per a la no-lliure del VirtualBox.

    Salut!

    ResponElimina
  2. Vaja, doncs creia que això ja venia sense instal.lar-los.
    Com que ho vaig fer de seguida no em vaig adonar que abans no hi era.

    Si voleu també podeu veure els directoris compartits anant "Llocs de la Xarxa\Xarxa sencera"

    Ara actualitzaré l'article principal per reflectir-ho!

    Moltes gràcies Oriol!

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.