2006/12/31

Millor passem del Windows Vista...

(Abans de començar voldria dir que aquesta és de tros l'entrada que més esforç m'ha suposat fins ara. Això és fàcil de veure amb lo llarga que és. Us agrairia moltíssim si em deixeu algun comentari dient que us ha semblat i donant la vostra opinió sobre el tema. Encara que només sigui una línia la llegiré amb molt de gust. Ho dic al començament pq sé que molt no arribareu al final de l'article :'( )

Hola,
al tres lectors que acostumo a tenir us dono la benvinguda dp d'uns llargs dies sense cap article.
La veritat és que últimament estic molt més mandrós que de costum, però avui he decidit posar-me les piles i explicar-vos els que us espera si voleu instal.lar-vos Windows Vista.

El que us explicaré és basa en un article que m'ha passat un amic (Gràcies Carlos!)
Us intentaré fer un bon resum en català pq l'original a més d'estar en anglès és bastant llarg.

Si preferiu llegir l'original pq no us refieu de la meva capacitat de síntesi o del meu anglès el podeu trobar a "A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection" de Peter Gutmann

Per començar, voldria dir que no és un article dels típics anti-Microsoft, sinó més aviat una explicació molt justificada de la cagada de Sistema Operatiu que és Vista.

Cal dir a més que les deficiències i molèsties que presenta, no és restringeixen ni molt menys als usuaris anomenats "pirates", sinó que els que paguin religiosament els diners que costa passaran per unes penúries que els faran repensar ben aviat.

Tots sabem (qui més, qui menys) les coses principals que presenta Windows Vista com el "nou" (Apple no deu comptar oi?) sistema gràfic Aero o la tecnologia ReadyBoost i que podeu trobar descrites a la Wikipedia (o a la Wikipedia en castellà i a la Vikipedia en català). Igualment, un pilot de suposades meravelles que van anar desapareixen a mida que ens acostàvem a la versió final com el "revolucionari" (Linux tampoc compta no?) sistema de fitxers WinFS entre moltes més. Però l'article es centra en una sèrie de característiques ocultes que convertiran Vista (com diu l'autor de l'article) en la nota de suïcidi més llarga mai escrita.

Jo personalment no crec que sigui tant com un suïcidi pq com diu en Carlos "El lado tarugo de la fuerza és muy poderoso"

----
Resumint l'article:

L'article en si es basa principalment en el concepte del DRM o (Digital Rights Management) o el que és el mateix com assegurar que el contingut que es reprodueix a Windows Vista és legítim i no piratejat. Com explica l'autor això és una batalla perduda des d'un bon començament, però Microsoft ha decidit que per intentar guanyar-la no escatimarà esforços i trucs tot i que això signifiqui que el perjudicat és, com sempre, l'usuari final.
En especial es centra en continguts provinents dels nous formats d'alta definició Blu-Ray i HD-DVD, però aplicarà a qualsevol format present o futur que estigui prou ben protegit

Us enumero el conjunt de punts que comenta l'autor:
 1. Deshabilitació de funcionalitat:
  Això encara que ho sembli, no té res a veure amb l'execució d'un Windows Vista pirata (Si teniu una còpia no legal, o que Vista creu que no ho és, el sistema us retallarà una gran part e funcionalitat). El que fa aquí Vista és ni més ni menys que deshabilitar qualsevol sortida multimèdia del vostre PC que no consideri prou segura per evitar copies il.legals mentre estigueu reproduint qualsevol contingut multimèdia protegit. És a dir que segons com tingueu les connexions al vostre equip de so (p.ex una connexió S/PDIF) o la vostra pantalla o TV (connexions YPbPr entre altres) és possible que no pogueu disfrutar del vostre contingut 100% legal que no pogueu en absolut a no ser que utilitzeu únicament connexions d'última generació que Vista consideri prou segures
 2. Disminució de la qualitat de reproducció:
  Relacionat amb el punt anterior, si esteu "molt de sort" podreu disfrutar del contingut, però ho haureu de fer a una qualitat molt inferior de la que permet el vostre equipament ja que Vista opina que podries intentar piratejar la còpia. Per exemple podrie haver de veure un Blu-Ray amb el vostre flamant nou monitor de LCD amb una qualitat d'un monitor de fa 10 anys.
 3. Deshabilitació indirecta de funcionalitat:
  Vista elimina temporalment capacitats del vostre PC que podrien ajudar a fer copies pirates del vostre contingut, tot i que poc tenen a veure amb la reproducció. L'exemple que es posa a l'article afecta les comunicacions de veu. O sigui que si esteu parlant amb el vostre micròfon i alhora mirant un HD-DVD, doncs l'heu cagada.
 4. Vista no permet dispositius de codi obert:
  Un dispositiu (p.ex una targeta gràfica)de codi obert fa públiques totes les seves especificacions al public, però Vista implementa un sistema d'identificació única de dispositius (Hardware Functionality Scan (HFS)) per assegurar que no esteu executant res en un dispositiu emulant que n'és un altre. Això és una solemne tonteria pq obliga a amagar tot el funcionament del dispositiu i que qui escrigui el driver (o manegador si ho voleu en català) pel dispositiu sigui algú de altíssima confiança i evita que altra gent pugui escriure'n versions diferents com es sòl fer per la majoria de sistemes operatius basats en Unix/Linux. Això implicarà que aquest dispositiu probablement mai podria funcionar en res que no sigui Windows pq el codi no seria obert com requereixen aquests. Igualment això impedirà que existeixin drivers universals capaços de funcionar per dispositius diferents però bastant similars estalviant molt esforç i diners a les empreses que els fabriquen. (per si ho dubteu l'increment del cost dels dispositius el pagarem els usuaris.)
 5. Denegació de funcionament de drivers amb febleses:
  Això és encara més espectacular. Si utilitzeu algun driver i se li descobreix alguna feblesa que pot ajudar a la pirateria o crear problemes de seguretat, el que farà Vista serà impedir que s'executi. Això provocarà aberracions tant increïbles com que de cop i volta Vista no us permeti utilitzar la vostra tarjeta de gràfica de fa 2 anys pq ha aparegut una feblesa i el fabricant no es molesta a arreglar el driver pq és massa vell i no hi vols malgastar temps i diners.
 6. Utilització inútil de la CPU i dels dispositius:
  L'existencia del procés HFS que he mencionat al punt 4 tindrà a més l'efecte col·lateral d'obligar als dispositius a generar signatures úniques mitjançant processos criptogràfics que faran que tots els dispositius hagin de dedicar part del seu procés i espai físic a aquesta tasca enlloc del seu objectiu principal. De la mateixa manera la CPU del vostre ordinador també haurà de fer la mateixa generació i comparar-la perdent encara més temps.
Conclusió:
Pq Microsoft es pren tantes molèsties per evitar que es pirategin continguts multimèdia a més de perjudicar els seus propis usuaris? Segons l'autor, tot forma part d'un gran pla mestre que culminarà amb un nou monopoli sobre els canals de distribució multimèdia que serà tan o més fort que el que ara té sobre els PCs.
A nivell personal voldria dir que opino que Vista no ofereix massa coses noves que justifiquin gastar-se els diners que val. La gran majoria és una simple còpia d'altres sistemes, i la resta senzillament ja es pot fer amb l'XP. És més, en el pròxim article us explicaré com fer que el vostre XP s'assembli tant al Vista que no el reconeixereu!

----

Si heu llegit fins aquí us felicito pq sóc conscient de que el que heu llegit és complicat d'entendre en alguns trossos. He intentat resumir l'article el millor que he pogut, però sé perfectament que estar lluny de la perfecció. de totes maneres, si us ha ajudat a entendre una mica més el que significarà Windows Vista per tots em dono per content.

Naturalment, al final l'elecció és vostra, el usuaris. Vosaltres decidireu si Microsoft torna a triomfar com ha fet en el passat o si li parem el peus com estar passant al món dels navegadors amb l'imparable creixement de Mozilla Firefox.

Envieu això a qui cregueu que li pot interessar!

Notes finals...

Per acabar d'amanir tot el tema la FSF (Free Software Foundation) ha posat en marxa una campanya Anti-Windows Vista on encara justifiquen més pq no hauríem d'utilitzar aquest Sistema Operatiu.


Fins la pròxima en entrada!

Nota: En el llarg temps que he tardat a llegir aquest article he vist que molts altres blogs s'han fet ressò de la notícia. Espero que almenys el meu resum hagi servit a algú!
Si us interessen altres opinions sobre l'article ho podeu mirar a:

9 comentaris:

 1. Em sembla força clarificador el tu post, però referent a lo del DRM.
  Bàsicament a la gent li importa si li serà fàcil fer-lo servir, allò que en diuen amigable i que no és res més que no variar gaire la disposició dels elements en la pantalla.
  El tema Aero pot estar copiat de MacOS X, però és que a sobre ja fa mesos que es pot utilitzar temes semblants a Aero per a Gnome (tot gràcies a la beta de Windows Vista que circula lliurement per la xarxa).
  Així que trobaré bastant estúpid el que em vingui l'any que vé dient-me: "Tinc Windows Vista perquè és molt maco i fa molt de goig, i és amigable". Si puc li ensenyaré què pot fer Beryl (http://www.youtube.com/results?search_query=gnome+beryl&search=Search
  . Amb això n'hauria de tenir prou. XD

  ResponElimina
 2. Si, per desgràcia sempre és així amb Windows.
  Per sort la gent començarà a estar putejada pq s'adonaran dels problemes que els porta Windows i potser alguns començaran a cercar altres opcions.
  Sé que és utòpic pensar que no tindrà èxit, però si perden una bona quota de mercat potser serà un bon començament.

  ResponElimina
 3. I per tenir el look Vista a Windows XP podeu prova el "Vista Transformation Pack 6" a http://www.windowsxlive.net/?p=363

  Us agradarà

  ResponElimina
 4. Enhorabona per l'article, faré una ullada a l'original per acabar de convence'm (com si fes gaire falta, jeje).

  ResponElimina
 5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 6. Hola, m'ha agradat molt el teu article i crec que molta gent l'hauria de llegir per entendre a que ens enfrontem.

  Et fa res si faig arribar aquest article a la resta de companys de CatalansADublin.com (citant-te a tu com a l'autor original)?

  Gracies :-)

  ResponElimina
 7. Aqui hi ha el post on enllaço amb el teu Blog, però m'agradaria poder citar un troç del teu text, prefereixo posar un troç d'article en Català al forum:

  http://www.catalansadublin.com/forum_llistat.php?tema=502#11469

  Gràcies de nou

  ResponElimina
 8. Edu,
  no calia ni que ho demanessis.
  Si poses la font d'un article mai et dirà res ningú.
  De totes maneres, gràcies pel detall, per mi és un honor que em citis!

  ResponElimina