No és cap innocentada!
Avui en Cesc compleix el seu primers mes de vida!
Ha sigut força dur entre plors i nits dormint poc, però estem molt feliços de la seva arribada!
Us deixo algunes fotos perquè en disfruteu tant com nosaltres!
Per cert, quan un nen plora no serveix de res dir-li "Por qué no te callas?!"
Les històries d'un Tonino en un món que no entén... O sigui "Eing?" (Agobiant des del 12 de Maig del 2005)
2007/12/28
2007/12/21
Alternar KDE i GNOME a Ubuntu
Pels que utilitzeu Ubuntu (i per tant GNOME) i teniu curiositat per provar KDE sense haver de destruïr l'escriptori GNOME are ho podeu fer de manera molt fàcil.
N'hi ha prou que obriu Synaptic (al menú d'administració) i instal.leu el paquet:
kubuntu-desktopLa instal·lació és d'uns 400MB, o sigui que sigueu pacients.
Si el que voleu és instal.lar GNOME des de Kubuntu instal.leu (no us cal si ja utilitzeu Ubuntu):
gnome-desktopUna tercera opció és si voleu provar l'estil XFCE de XUbuntu des de KUbuntu o Ubuntu:
xubuntu-desktopEn aquest cas sembla que només són uns 100MB.
Quan hagueu instal.lat reinicieu Ubuntu i quan us trobeu a la pantalla de login aneu a sota on posa Opcions. Al clicar veureu que podeu triar KDE:
Ara bé, que passa si us cop ho voleu provar us adoneu que no us interessa i el voleu desinstal.lar?
Si feu el pas contrari només us desinstal.larà l'escriptori però us deixarà totes les aplicacions extres de KDE (en el cas de kubuntu-desktop) instal.lades.
La solució és guardar la llista de paquets que voleu instal.lar abans per llavors desinstal.lar exactament el mateix. Per fer-ho segui aquest passos:
- Dins de Synaptic seleccioneu el paquet a instal.lar. P.ex: kubuntu-desktop
- ABANS d'instal.lar-lo trieu la opció del menú Fitxer/Anomena i Desa les marques... i poseu-les en un fitxer en un lloc segur.
- Instal.leu normalment el paquet
- Si us en canseu i el voleu desinstal.lar editeu el fitxer que havíeu guardat al punt 2 i canvieu la paraula install per deinstall a totes les línies del fitxer.
Nota: Si no us el deixa gravar aneu al terminal i escriviusudo gedit nom_fitxer
(entreu el password de root quan us el demani) - Trieu la opció Llig les marques... del menú de Fitxer de Synaptic (La traducció és una merda, ho sé. Imagino que significa carrega les marques). Us marcarà tots els paquets rellevants per desinstal.lació
- Apliqueu els canvis i voilà!
trobat a:
The How-To Geek
Download Squad
Ubuntu Forums
2007/12/20
Apagar el monitor amb un click (Ubuntu)
Un post ràpid però interessant.
Llegeixo a Ubuntips que des de Ubuntu (i probablement en altres distribucions de Linux) hi ha la possibilitat de control.lar fàcilment el vostre monitor per posar-lo en mode apagat amb un sol clic (diferent que mode suspès segons DPMS (Display Power Management Signaling)) . No és exactament com apagar-lo però el deixa en un consum mínim.
Això ho veig força útil si:
Podeu tornar a engegar el monitor movent el ratolí o apretant qualsevol tecla.
Fàcil oi?
Coneixeu alguna altra utilitat semblant? Compartiu-la!
Llegeixo a Ubuntips que des de Ubuntu (i probablement en altres distribucions de Linux) hi ha la possibilitat de control.lar fàcilment el vostre monitor per posar-lo en mode apagat amb un sol clic (diferent que mode suspès segons DPMS (Display Power Management Signaling)) . No és exactament com apagar-lo però el deixa en un consum mínim.
Això ho veig força útil si:
- No voleu esperar el temps que teniu configurat pq es posi en espera automàticament i no us agrada estar tota la estona engegant i apagant el monitor amb el desgast que això implica. (Si l'estona que no hi sereu es realment molt llarga apagueu amb el botó per estalviar energia)
- Teniu un portàtil, això us suposarà un estalvi brutal d'energia.
- Feu clic amb el botó dret a l'escriptori i trieu Crea una llançadora... (Crear lanzador en castellà o Create launcher en anglès)
- Ompliu el diàleg que apareix com a la imatge:
Podeu tornar a engegar el monitor movent el ratolí o apretant qualsevol tecla.
Fàcil oi?
Coneixeu alguna altra utilitat semblant? Compartiu-la!
2007/12/18
VirtualBox: WindowsXP dins Ubuntu (i III) (Actualitzat)
Per fi trobo un moment per acabar aquest article. En les parts anteriors us vaig explicar que era VirtualBox i com crear una maquina virtual per executar-hi Windows XP.
Per acabar us volia comentar uns detalls que faran que l'experiència encara sigui més gratificant.
1.- Virtual Guest Additions
Si heu instal.lat Windows XP o similar com a màquina virtual, us haureu adonat que el vostre ratolí i teclat fan coses rares segons si cliqueu dins o fora la màquina virtual. Això ho podeu solucionar instal.lant aquest petit extra dins la màquina virtual (per això cal instal.lar-ho apart). En l'exemple que us deia sobre Windows XP només cal que aneu al menú de la vostra màquina virtual i cliqueu a Devices/Install Guest additions... Això us descarregarà una petita imatge que apareixerà al vostre Windows com un CD. Aneu-hi i instal.leu el que us apareix en el vostre CD "virtual". Sabreu que està instal.lat per la icona que us apareixerà al costat del rellotge de Windows
Un cop instal.lat veureu que la màquina virtual ja no us dóna cap problema i s'integra perfectament amb el vostre Linux. fins al punt que si activeu el Seamless Mode veureu com les finestres del vostre Windows virtual apareixen com una finestra més de Ubuntu.
2.- Suport USB:
Si heu instal.lat la versió de VirtualBox que ve per defecte amb Ubuntu (anomenada VirtualBox OSE), USB no està disponible. Si us és necessari el que us cal és instal.lar la versió que no és de codi obert (però si gratuïta) que podeu trobar a la web de VirtualBox.
Jo ho vaig fer i em vaig topar amb 2 entrebancs (almenys passen a Ubuntu Gutsy) que per sort tenen solució (sort de Google...)
El primer es que al iniciar aquesta versió em donava un error que em deia "Could not load the Host USB Proxy Service" al mirar les propietats de la màquina virtual. Per arreglar-lo cal editar el fitxer /etc/init.d/mountdevsubfs.sh i descomentar les línies
#mkdir -p /dev/bus/usb/.usbfsUn cop ho feu és possible que us calgui reiniciar VirtualBox o fins i tot Ubuntu (no recordo que vaig fer). Gràcies a la secció de bugs de VirtualBox per la solució!
#domount usbfs "" /dev/bus/usb/.usbfs -obusmode=0700,devmode=0600,listmode=0644
#ln -s .usbfs/devices /dev/bus/usb/devices
#mount --rbind /dev/bus/usb /proc/bus/usb
El segons problema es que us cop dins al intentar connectar un dispositiu USB em donava l'error Not permitted to open the USB device, check usbfs options.
Segons sembla això és un problema de permisos del dispositiu USB que podreu solucionar editant el fitxer /etc/udev/rules.d/40-permissions.rules i canviant la línia
# USB devices (usbfs replacement)
SUBSYSTEM=="usb_device", MODE="0664"
per
# USB devices (usbfs replacement)
SUBSYSTEM=="usb_device", MODE="0666"
3.- Directoris compartits
Aquesta característica us permetrà poder accedir a directoris del vostre linux directament com si fossin unitats de xarxa.
Ho podeu configurar anant a Settings /Shared Directories quan la vostra màquina virtual està parada.
Un cop configurats hi podeu accedir des de dins el el vostre Windows virtual de 2 maneres:
- Des de dins Llocs de xarxa/Xarxa Sencera
- O bé si hi accediu sovint ho podeu mapejar a una unitat de xarxa obrint una finestra de MS-DOS i posant:
net use x: \\vboxsvr\fitxers
(on "fitxers" és el nom que li hem assignat anteriorment, i "x" és el nom d'unitat que volem donar-li)
(Gràcies Oriol per la pista!)
Bé, crec que amb aquestes cosetes la vostra màquina Virtual anirà com una seda.
I recordeu que si teniu qualsevol problema, qualsevol buscador d'Internet us donarà la resposta!
Dieu-me que us ha semblat aquesta sèrie d'articles utilitzant les estrelles del final o amb un petit comentari, així sabré si us han agradat. Sé que fa mandra, però anima a seguir escrivint.
2007/12/14
VirtualBox o WindowsXP dins Ubuntu (II)
Bé després de l'emocionant primera part on us donava a conèixer VirtualBox, ara us explicaré com crear una màquina virtual per tal que hi instal.leu el vostre Windows XP
2.- Creació d'una màquina virtual
En general aquests passos us haurien de servir per instal.lar-vos qualsevol SO, però ho especificaré per Windows XP que és la configuració que vaig utilitzar jo:
En la 3a i última part us explicaré com instal.lar uns extres per poder compartir carpetes entre Ubuntu i l'XP virtual i com resoldre un parell de problemes amb els ports USB. Si instal.leu Windows XP és important que no us el perdeu per aprofitar al màxim les possibilitats de VirtualBox!
2.- Creació d'una màquina virtual
En general aquests passos us haurien de servir per instal.lar-vos qualsevol SO, però ho especificaré per Windows XP que és la configuració que vaig utilitzar jo:
- Per comença cliqueu el botó New i poseu el nom que li vulgueu donar a la vostra màquina virtual. Trieu Windows XP com a Sistema operatiu (O un altre si és el que instal.leu)
- En la següent pantalla trieu la memòria RAM que li voleu donar. Recordeu que ha de ser menys de la que teniu físicament i us n'ha de quedar per seguir executant Linux. Recomanen 192MB, però en podeu posar més sense problemes. Jo he triat 512MB pq tinc 2GB reals i XP em va perfecte.
- Després cal que trieu el disc virtual on instal.lar-la. En realitat un disc virtual no és més que un fitxer que simula un disc dur. Com que no en teniu cap de creat, cliqueu a New per crear-ne un de nou, es molt fàcil.
- Primer cal que trieu si el voleu de mida fixa o dinàmic (es a dir que creixi a mida que es necessari). Jo vaig triar dinàmic.
- Després li poseu un nom i dieu quina mida voleu que tingui. Si he triat dionàmic aquesta serà la mida màxima que pot arribar a tenir. En el meu cas 10GB
- Un cop triat veureu un resum i torneu a la pantalla de selecció de disc on hi ha el que heu triat. Seleccioneu-lo i segui endavant
- Finalment se us mostrarà un resum del que heu triat i ja teniu una màquina virtual creada!
- Memòria de vídeo: Per defecte és 8MB. Per defecte és suficient a no ser que vulgueu executar alguna aplicació que requereixi gràfics com un joc.
- Boot Order: L'ordre que voleu que es comprovin els dispositius quan arrenqueu la màquina virtual.
- Activació de dispositius: Us permet triar si voleu habilitar el floppy(disquet), CD-ROM, Ports sèrie, entre altres. USB només està actiu a la versió de la web, però no a la del repositori de Ubuntu.
En la 3a i última part us explicaré com instal.lar uns extres per poder compartir carpetes entre Ubuntu i l'XP virtual i com resoldre un parell de problemes amb els ports USB. Si instal.leu Windows XP és important que no us el perdeu per aprofitar al màxim les possibilitats de VirtualBox!
2007/12/12
VirtualBox o WindowsXP dins Ubuntu (I)
VirtualBox (VirtualBox a Wikipedia)és una de les opcions de virtualització que s'ofereixen a Ubuntu (en concret Ubuntu Gutsy 7.10).
En poques paraules la virtualització consisteix, en aquest cas, en l'execució d'un sistema operatiu dins un altre de manera que el sistema operatiu virtualitzat es comporta com si estigués corrent directament a la nostra màquina i no depen de l'entorn on s'estigui executant la màquina virtual
Ubuntu ofereix altres opcions com VMWare o QEmu.
Pel que he anat veient les principals virtuts de VirtualBox són la gran facilitat d'ús, la velocitat i que ve per defecte als repositoris d'Ubuntu (En realitat hi ha una versió que no, però ara no ve al cas).
Reconec que no he provat les altres màquines virtuals, però VirtualBox m'ha agradat molt i la recomano.
La meva experiència ha sigut com he dit al títol executant Windows XP i em funciona a la perfecció.
Parò anem a passos.
1.- Instal.lació:
Per instal.lar VirtualBox només heu d'obrir el "Gestor de Paquets Synaptic" i cercar virtualbox-ose. Quan cliqueu aquest paquest se n'afegirà un altre automàticament.
Els instal.leu i ja està.
Després us caldrà fer un pas extra que és afegir-vos al grups d'usuaris que poden executar VirtualBox. Per fer-ho aneu a Administració i seleccioneu Usuaris i Grups.
Un cop a dins cliqueu el botó Gestiona els grups i busqueu el grup vboxusers. Feu doble click i marqueu el vostre usuari (Tonino a la imatge)
És important que reinicieu Ubuntu per tal que els canvis als grups s'efectuin
Això conclouria la instal.lació.
Nota: La versió de Ubuntu Gutsy és la 1.5.0. L'ultima fins al moment és la 1.5.2. Si necessiteu actualitzar-vos a l'ultima versió seguiu els passos del manual d'usuari
En el següent article us explicaré com crear la màquina virtual que executarà Windows XP dins el vostre Ubuntu. (Altres sistemes Operatius també us servirien, en especial les altres versions de Windows)
La pàgina oficial de VirtualBox és http://www.virtualbox.org/
Com veureu també existeixen versions per Windows i MacOSX.
2007/12/08
Ubuntuzilla al rescat
Com que he estat força ocupat amb l'arribada del nou inquilí, no he tingut massa temps per escriure res interessant fins ara.
No m'extendré massa pq estic bastant enfeinat.
Fa uns dies vaig descobrir que a Ubuntu les aplicacions no s'actualitzen a versions noves, sinó que només hi ha actualitzacions al nucli del sistema operatiu i actualitzacions de seguretat.
Això fa que si volem una nova versió haguem de prescindir del gestor de paquets Synaptic per obtenir noves versions. L'explicació oficial és que no hi ha temps material de comprovar totes les aplicacions dels repositoris de Ubuntu, per tant només hi ha actualitzacions a versions noves quan apareix una versió nova d'Ubuntu (cada 6 mesos)
En el cas del nostre navegador això és força important ja que sovint es troben problemes de seguretat que cal resoldre i si no ens actualitzem podem deixar el nostre sistema vulnerable.
Per mitigar això s'ha creat una petita aplicació que comprova quina és l'ultima versió de Firefox, Thunderbird o Seamonkey anomenada Ubuntuzilla.
A l'executar-lo veurem com es comprova quina és la última versió que tenim i l'actualitza. A més quan ha acabat ens demana si volem que a partir d'aquell moment volem que ho miri automàticament.
A la pàgina web explica els passos per utilitzar-lo.
Es el cas de Firefox seria tan simple com escriure al vostre terminal:
> ubuntuzilla.py -a install -p firefox
Si ja teniu la versió més nova podeu instal.lar només l'actualització automàtica escrivint:
> ubuntuzilla.py -a installupdater -p firefox
Per assegurar-vos que s'ha instal.lat bé poseu:
> crontab -l
Si veieu aparèixer ubuntuzilla és que s'està executant.
A partir d'aquí només cal seguir les instruccions. Al final recordeu-vos d'acceptar quan us demana si voleu actualitzar automàticament i a partir de llavors ho podeu oblidar. Quan hi hagi una nova versió veureu un avís com aquest:
Jo l'he provat i hem funciona força bé. Ara mateix tinc la versió més nova de Firefox
A la web de Ubuntuzilla trobareu més informació de com funciona.
Si aquest mètode no us convenç podeu fer una instal.lació manual des de la web de Mozilla i utilitzar el mètode habitual d'actualització. Es una qüestió de gustos.
No m'extendré massa pq estic bastant enfeinat.
Fa uns dies vaig descobrir que a Ubuntu les aplicacions no s'actualitzen a versions noves, sinó que només hi ha actualitzacions al nucli del sistema operatiu i actualitzacions de seguretat.
Això fa que si volem una nova versió haguem de prescindir del gestor de paquets Synaptic per obtenir noves versions. L'explicació oficial és que no hi ha temps material de comprovar totes les aplicacions dels repositoris de Ubuntu, per tant només hi ha actualitzacions a versions noves quan apareix una versió nova d'Ubuntu (cada 6 mesos)
En el cas del nostre navegador això és força important ja que sovint es troben problemes de seguretat que cal resoldre i si no ens actualitzem podem deixar el nostre sistema vulnerable.
Per mitigar això s'ha creat una petita aplicació que comprova quina és l'ultima versió de Firefox, Thunderbird o Seamonkey anomenada Ubuntuzilla.
A l'executar-lo veurem com es comprova quina és la última versió que tenim i l'actualitza. A més quan ha acabat ens demana si volem que a partir d'aquell moment volem que ho miri automàticament.
A la pàgina web explica els passos per utilitzar-lo.
Es el cas de Firefox seria tan simple com escriure al vostre terminal:
> ubuntuzilla.py -a install -p firefox
Si ja teniu la versió més nova podeu instal.lar només l'actualització automàtica escrivint:
> ubuntuzilla.py -a installupdater -p firefox
Per assegurar-vos que s'ha instal.lat bé poseu:
> crontab -l
Si veieu aparèixer ubuntuzilla és que s'està executant.
A partir d'aquí només cal seguir les instruccions. Al final recordeu-vos d'acceptar quan us demana si voleu actualitzar automàticament i a partir de llavors ho podeu oblidar. Quan hi hagi una nova versió veureu un avís com aquest:
Jo l'he provat i hem funciona força bé. Ara mateix tinc la versió més nova de Firefox
A la web de Ubuntuzilla trobareu més informació de com funciona.
Si aquest mètode no us convenç podeu fer una instal.lació manual des de la web de Mozilla i utilitzar el mètode habitual d'actualització. Es una qüestió de gustos.
2007/12/03
Fotos d'en Cesc
Aquí us deixo les primeres fotos d'en Cesc.
No cal dir que és una preciositat de nen, tot i que a les nits es força follonero.
Com podeu veure escric això a hores intempestives (2.30h de la matinada), però és un preu petit per tanta felicitat.
Podeu accedir a l'album per veure les fotos mes grosses a la meva pàgina de Picasa
No cal dir que és una preciositat de nen, tot i que a les nits es força follonero.
Com podeu veure escric això a hores intempestives (2.30h de la matinada), però és un preu petit per tanta felicitat.
Podeu accedir a l'album per veure les fotos mes grosses a la meva pàgina de Picasa
Subscriure's a:
Missatges (Atom)