Des del 2004 GMail ha anat creixent sense parar. Per mi és sense dubte el millor sistema de correu tot i que el de Yahoo! també és de moltíssima qualitat.
Dues de les coses que em fan decantar per GMail són el filtre antispam (anti correu brossa) que funciona quasi a la perfecció, i l'agrupació dels missatges en converses. De manera que un missatge i totes les seves respostes apareixen en una sola linia.
Doncs bé, ara s'acosta una altra onada de canvis que el posaran a dalt de tot si no és que ja hi era.
1.- Increment de la capacitat.
Durant molt temps GMail havia sigut el correu Web amb més capacitat tot i que al voltant dels 3GB es va quedar bastant parat. Ara no fa gaire Yahoo! va donar espai il·limitat als seus usuaris i Windows Live Hotmail els va seguir l'estela posant-se al 5GB.
Ara GMail ha tornat a incrementar i ja està al 4.5GB i sobrepassarà els 5GB abans de finals d'any.
Tot i així, no ens deixem enlluernar. Molt poc de nosaltres tenir prou correu per omplir unes bústies d'aquesta mida, o sigui que podem considerar que és més un tema de Màrqueting.
2.- Suport IMAP
A la majoria us sonarà a xinès, però us ho explico.
Tant IMAP com POP són uns protocols per accedir remotament al vostre correu. Per exemple, us donen la possibilitat de connectar-vos a través del vostre programa de correu preferit com podria ser Outlook (de Microsoft), Thunderbird (de Mozilla), Eudora (per Windows o MAC) o Evolution (Linux).
Fins ara la majoria de correus donaven suport per POP i alguns ni això.
La gran diferencia entre IMAP i POP és que POP descarrega el correus del vostre servidor cap al vostre programa i en guarda una copia. Es a dir, la comunicació és en una direcció i si llegeixes una missatge i llavors hi accedeixes des d'un altre lloc et sortiria per llegir. La opció cutre per solucionar-ho és esborrant els missatges del servidors al baixar-los, però això pot ser un inconvenient.
Ara amb IMAP la comunicació passa a ser bidireccional i tot el que fas amb el correu queda reflectit al servidor de manera que sempre hi haurà una total sincronització accedeixis des don accedeixis.
GMail va començar a oferir suport per IMAP fa pocs dies i encara no tothom té la opció activa. Jo encara no la puc utilitzar. Mica en mica anirà apareixent, no patiu.
Podeu llegir més sobre el tema a Cybernet.
3.- GMail offline
Una altra característica única que ens oferirà molt aviat és l'accés offline als nostres correus. Es a dir, que podrem llegir i escriure els nostres correus sense estar connectats a Internet.
Aquesta característica va aparèixer al món de Google amb Google Reader.
Això en el món actual pot semblar un contrasentit ja que la majoria de gent estem connectades constantment, però si ho pensem, pot resultar molt útil en situacions com utilitzar un portàtil des d'un avió o un lloc on no ens podem connectar, o si hi accedim amb un mòbil o es tarifica per temps de connexió.
Si el que volem es escriure correus aquests s'enviaran tan bon punt ens tornem a connectar a la xarxa.
Aviat a més de GMail també ho podrem veure a Google Calendar i Google Docs
Per si us interessa la tecnologia que permet fer tot això es diu Google Gears i juntament amb el suport a aplicacions offline de Firefox 3 serà una revolució.
La pista de que està molt a prop és aquesta:
(imatge de Marketing Pilgrim)
4.- Nova interfície
L'aparença de GMail no ha canviat quasi gens des dels seus inicis, però ara Google ha preparat algunes millores que ens permetran utilitzar-lo encara més còmodament. En especial, s'ha millorat l'accés a la vostra llista de contactes, que era el punt més feble de GMail. A més, aquesta llista la podreu accedir des de qualsevol servei Google immediatament de manera que serà molt més que una llista de correus de gent. Hi ha gent que ja disposa d'aquesta nova versió, però encara està en proves i tardarà unes setmanes a estar disponible per la resta de mortals.
Aqui us passo una imatge de la pinta que tindrà que he obtingut a Google Blogoscoped.
Com veieu, el futur de GMail és força prometedor. Si ja l'utilitzeu segur que ja teniu ganes de provar les noves coses, i si no, potser ha arribat l'hora de donar-li un cop d'ull!