2008/10/24

Arriba Android!

android-s

Ahir va ser el dia de llançament del primer telèfon amb el nou sistema Operatiu per mòbils de Google, Android. iPhone(Apple), comença a tremolar…

El telèfon, tot i que és segurament el de menys, és el T-Mobile G1 fabricat pels taiwanesos HTC i originalment anomenat HTC Dream.

T-Mobile_G1_launch_event_2

Pels que viviu sota una pedra i no sabeu que és Android us resumeixo algunes de les seves característiques.

1.- Es de codi obert i gratuït
Que vol dir això? Doncs que el seu codi font el pot agafar qualsevol companyia i adaptar-lo al seu telèfon sense haver de pagar ni un Euro. Això no passa amb altres opcions com Windows Mobile que requereixen pagar a Microsoft uns diners per poder-lo utilitzar i a més no es pot veure com funciona per dins potencialment fent el telèfon més car i menys segur.
No ho dic per criticar Microsoft, perquè els casos de Apple i Blackberry són encara pitjors ja que ni es poden utilitzar en telèfons que no siguin d’aquestes marques.

2.- Android Market
Android Market, és un lloc centralitzat on es pot publicar i adquirir qualsevol aplicació per Android sense pràcticament cap restricció. Una clara copia del model utilitzat amb tant èxit per l’iPhone amb la diferència que Google no reclama part del beneficis als desenvolupadors (Apple es queda un 30%!) tot i que tb en reserva un 30% pels operadors i per impostos. A més no hi ha cap censura. Per desgràcia Apple ha sigut molt criticada en aquest aspecte ja que per exemple no deixa publicar cap aplicació que competeixi amb productes seus. Podeu llegir algunes de les primeres estadístiques de la botiga a Medialets junt amb una comparativa inicial amb la Apple Store.

3.- Creiement potencial molt gran.

La naturalesa oberta de Android farà sens dubte que molt desenvolupadors s’hi llancin per crear tot tipus de funcionalitat que farà que aquest sistema no pari de créixer i millorar. Un bon exemple és per exemple que la falta de interoperabilitat amb servidors de Microsoft Exchange (el servidor amb que sol comunicar-se Microsoft Outlook) per part d’Android ja està sent solucionada per desenvolupadors independents. Així qualsevol mancança és ràpidament solucionada o millorada. Seguint amb la comparació amb Apple, el cas de l’iPhone no és així, ja que Apple prohibeix qualsevol competència amb les seves aplicacions encara que siguin marcadament millors i fins i tot segons criteris que sovint són poc clars que fan que no tingui coses bàsiques com Adobe Flash o Retalla i Enganxa (Cut & paste) entre altres
Podeu trobar una llista de aplicacions que Apple ha prohibit a Apple iphone Apps.

4.- La era de la connectivitat total a les vostres mans.
Seguint el camí obert per iPhone, Android obre la porta a la connectivitat total sigueu on sigueu. Ara ja no cal un ordinador per saber si teniu correu o quines són les ultimes noticies, només cal mirar a la vostra butxaca. Alguns direu que abans de iphone això ja es podia fer, però no ens enganyem, era inaguantable excepte en moments de màxima necessitat.
Evidentment aquesta això també té els seus contres (diners, stress…), però penso que globalment és una cosa molt positiva.

5.- Adaptabilitat
Com he dit abans, Android es una plataforma, no un telefon i està fet per tenir la màxima flexibilitat per adaptar-se a diferent dispositius. Això és una cosa que també podem veure en part amb Windows Mobile. Aquesta adaptabilitat ens permetrà veure Android en telèfons molt diferents des dels més simples fins els més avançats que en treuran tot el suc. De fet a Google ja han comentat que Andoid no té pq limitar-se a telèfons, així que el podríem trobar en altres dispositius mòbils en un futur.

Aquestes només són algunes de les coses bones que té. Aquí teniu un vídeo perquè vegeu una mica com funciona o si voleu aneu a la web que ha creat T-Mobile pel G1 i mireu la presentació que hi ha,

Abans que correu cap a la botiga a comprar-ne un, seguiu llegint una mica més, perquè no tot és de color de rosa i hi ha molt per millorar.

  • El T-Mobile G1 de moment només és ven a USA, tot i que el 2009 aterrarà a la majoria de països europeus, excepte el Regne Unit on arriba el 30 d’Octubre.
  • L’any que ve sortiran molt més telèfons amb aquest magnific sistema operatiu, per tant si el G1 no us entusiasma, espereu una mica i tindreu moltes més opcions. Per exemple Motorola ja ha anunciat el seu.
  • A l’igual que l’iPhone, aquest telèfon necessita accés a Internet per poder disfrutar-lo, sinó la majoria d’aplicacions no us serviran de res. De moment no sembla que vagi lligat a tarifes abusives com l’iPhone, però definitivament us cal, o sigui que considereu-ho abans de comprar-lo.
  • Té molt espai per millorar. Penseu que Android encara està a la beceroles. Amb el temps millorarà una barbaritat i a més gaudirà de moltes més aplicacions que ara. Fa poc que hi és i encara no ha demostrat el seu potencial. Comprar un telefon ara mateix segurament és més aviat pel que s’anomena Early Adopters (gent que els agrada estar a la ultima encara que sigui a costa de pagar més i tenir un producte menys fiable)

Que opineu de Android? Els que teniu un iPhone, el canviaríeu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada