2009/10/16

NORBT, comparteix informació només amb qui tu vulguis

norbtNorbt es un nou servei creat aquí, a Catalunya, que ofereix una original manera de mostrar informació personal o secreta a un grup de persones.

La originalitat d’aquest servei es que qualsevol informació que vulguem publicar va protegida amb una pregunta, de manera que podem dirigir la informació a un grup de persones determinat. Resumint, intercanvi de informació privada en canals oberts.

Per posar un exemple, imagineu la situació següent: tu i jo estem xatejant i necessito passar-te el codi del candau de la meva bicicleta. Enlloc de passar-te'l pel xat i que qualsevol que ho vegi em prengui la bicicleta, crearé un norbt que pregunti: “Que vam menjar el dia que ens vam intoxicar?”

Per entendre una mica millor com funciona, res més fàcil que un exemple que ens posen a la seva pàgina web.

Com veieu al respondre la pregunta que us fan apareix la informació que protegeix. (Pista: La resposta és Nou (si, ja se que per coses així no tinc amics…))

La informació només es accessible si sabem la resposta i ens prometen que la seguretat que utilitzen es suficientment forta com pq no es coli ningú.

Sense entrar en temes de seguretat, el que caldrà veure és, es aquest servei realment útil o es simplement un altre gimmick dels que trobem per tot Internet?

Això és difícil de dir ara mateix, però ells ens donen força idees de com utilitzar aquesta eina:

El primer es el que origina el seu nom, (Norbt = No robot) i ens garanteix que una informació publicada així no podrà ser llegida per cap recol·lector de dades dels que corren per Internet. Aquest maleïts processos es dediquen a anar acumulant dades per Internet per utilitzar-les en coses fosques com l’spam. És a dir, que o ets una persona o no pots accedir les dades. Aquest ús, el podem trobar fàcilment en blogs o pagines webs on senzillament es vol donar dades de contacte a tothom, però no deixar-les directament a la vista oferint així una certa protecció.

Com a cosa positiva, podem publicar una informació en qualsevol web mitjançant un gadget que es pot incrustar on nosaltres vulguem. Podeu veure un gadget en funcionament a la seva pròpia web si cliqueu on posa feedback. Aquesta funcionalitat està en fase Beta, però ja la he colat al meu blog :-p (mireu a dalt a la dreta on psa Detalls de Contacte)

Segon, el nivell de seguretat es variable segons vulguem. Si la resposta es fàcil la seguretat es baixa, si es difícil doncs alta. Així podem diferenciar fàcilment el destí de la informació que publiquem. En un blog la pregunta podria ser tan simple com “Com es diu el meu blog?” mentre que si dirigim alguna informació a un nucli mes reduït de gent com la família es podria demanar “Quin és el segon cognom es diu l’avia?”

Una curiositat es que quan genereu un norbt automàticament es genera un codi QR (wiki, Loogic) que es pot llegir amb qualsevol mòbil que ho suporti.

Norbt ofereix un concepte nou que de moment es difícil saber si arrelarà, però que mostra que encara no esta tot inventat i que sovint les idees mes simples poden originar coses més que útils.

Com els he comentat als creadors de la web, em costa molt veure que es faran milionaris amb una cosa així, però un servidor opinava i opina que serveis com twitter són una castanya i estan movent molts milions (de persones i de diners)

Si voleu saber més visiteu la seva web i proveu de crear-vos el vostre propi norbt. Vosaltres decidiu si es o no la última moda a la xarxa.

Els podeu llegir el català, castellà o anglès.

Visiteu-los a:

https://norbt.com/ (web)
http://blog.norbt.com/ (bloc en anglès)