2006/10/31

Els altres partits electorals

Si no us agrada cap dels 5 partits majoritaris, potser us convenceran més algun dels altres petits partits que es presenten. Concentren el 2% dels vots i n'hi ha de ben curiosos.
Ho havia estat buscant i al final ho he trobat on menys em pensava, a la web del diari El Mundo.
N'hi ha de tant originals com El partit Humanista de Catalunya que fins i tot mostra un cul amb unes ulleres de sol al seu spot, o Escons Insubmisos que volen agrupar tota la gent que vota en blanc o nul per evitar que se n'aprofiti la força majoritaria.

Jo m'ho estic pensant...

2006/10/28

Programes en català i gratuïts

Hola,
fa temps que hauria d'haver escrit aquest article, però no havia trobat el moment fins ara i he tardat una mica a recopilar-la.
Us presento una recopliació de programari (o software) en català que podeu utilitzar, majoritariament en Windows, de manera gratuïta.
En Windows no pq el consideri millor sistema operatiu, sinó pq es el que conèc i utilitzo més.
Aqui va la llista:
  • 7-Zip: Comprimeix i descomprimeix fitxers ZIP, RAR, ARJ i el seu format propi 7Z entre molts altres. Per defecte està en anglès, però a la configuració ho podeu canviar.
  • Mozilla Firefox: El meu navegador preferit
  • Mozilla Thunderbird: Si no us agrada l'outlook, aqui teniu l'alternativa de Mozilla.
  • Audiograbber: Un magnific programa que passar els vostres CDs d'audio a MP3. Fa temps que està aturat el desenvolupament però funciona de perles. Per defecte no conté el català, però podeu descarregar la traducció de la web oficial i copiar-la a C":\Archivos de programa\audiograbber" o al directori o l'hagueu instal.lat.
  • Isobuster: Serveix per examinar fitxers de tipus imatge de CD estil ISO, CCD, NRG, i molt altres i us permet veure el que hi ha dins i fins i tot extreure-ho. També podeu agafar un CD i crear-ne la imatge. Per defecte està en anglès, però el podeu passar a català anant a Options->Language.
  • eMule: Suposo que no cal que expliqui que és oi? Per posar-lo en català aneu a Options i al menú de l'esquerra trieu General, llavors a la dreta on posa language trieu català i se us descarregarà la traducció. Si no us funcionés proveu més tard pq a vegades el servidor falla.
  • µTorrent: Voleu descarregar fitxers .torrent? Doncs aqui teniu un dels millors programes per fer-ho. Per posar-lo en català aneu a Options->Preferences->General i trieu Català
  • Picasa: El programa de gestió de fotos de Google. Per descarregar-lo en català cal que tingueu la configuració regional del vostre Windows en català, sinó us apareixerà la versió en anglès o en castellà. No sé de cap altra manera més directa per baixar-lo de Google. Si algú ho sap que em deixi un comentari i ho apuntaré aquí. L'altra opció si no us en sortiu és descarregar-lo de Softcatalà
Intentaré que aquesta llista vagi creixent.
Us agraïria si coneixeu algun altre programa que us sigui útil i que estigui en català.

2006/10/27

La realitat de la vivenda (ACTUALITZAT)

ACTUALITZACIÓ
Sembla que la censura ha arribat a YouTube i d'havia eliminat el video que us havia pasat. L'he tornat a posar ara des de Google Video...
Sembla que hi ha La Caixa al darrera.

--------------

Si quedava algú que no tingués clar que això de la vivenda no s'arregla pq no interessa aquest video li acabarà d'obrir els ulls.
Està filmat amb càmera oculta per l'associació V de Vivienda a l'oficina municipal de Barcelona.
Es possible que ja l'hagueu vist pq ahir el van mostrar parcialment a TV3, sembla que a Telecinco i potser a algún altre canal de TV.
Aqui el teniu (la part bona està a partir de 3:07):



A més de TV3, també s'han fet ressó de la noticia altres publicacions com 20 minutos o el famós blog meneame.net

Imagino que com és habitual es tirarà terra sobre el tema i "aquí no ha passat res". La veritat és que tot això comença a afartar i al final la gent es cabrejarà de veritat i passarà una desgràcia.
En fi, espero que reflexioneu sobre el tema i voteu en conseqüència

2006/10/26

Nota

Els que veieu que apareixen articles antics al vostre RSS no us preocupeu, això passa pq els he modificat per afegir-los a alguna categoria, no és cap error.
Ara he trobat la manera de fer-ho sense tocar l'article, així que no us hauria de passar més.

Perdó per les molesties.

Apps: WinExposé

Winexposé
Una aplicació que us permet veure el contingut de totes les finestres d'aplicacións que esteu executant.
Si esteu familiaritzats amb els ordinadors Mac, llavors veureu que és un clon del programa de MacOSX Exposé
Per defecte s'activa quan cliqueu Alt+Tab i fa que, enlloc de les habituals icones al mig de la pantalla, veieu això:

Canvi d'aplicacions amb WinExposé
La veritat és que el primer cop que el veus en funcionament et quedes amb un pam de nas pq es molt espectacular.
El problema que li veig es que no es tant ràpid com el "task manager" habitual de Windows i a vegades es un pèl molest. Això es pot solucionar utilitzant la configuració del programet.
Veureu que al executar-lo us apareix una icona nova a la safata d'aplicacions del costat el rellotge. Si el cliqueu podreu configurar coses com:
  • si s'executa a l'iniciar el Windows
  • La tecla que ho activa. Podeu canviar el Alt+Tab que hi ha per defecte i que amaga el "task manager" de Windows i utililitzar-ne un altre per tenir-los tots 2 disponibles
  • La velocitat amb que apareixen/desapareixen les finestres petites
  • Si voleu que les finestres vagin canviant al veure-les petites o no (Es util si teniu una CPU poc potent)
  • etc...
La veritat es que com sempre dic, la millor opció és provar-lo.
De moment passen a la versió del 24-10-2006, però el que l'ha creat l'actualitza cada pocs dies, o sigui que millor mireu de baixar l'última versió que veieu a la pàgina principal

En teoria funciona per diverses versions de Windows. A XP ho he provat i va de conya, però a Windows 2000 a mi no em funciona. M'oloro que es per alguna incompatibilitat amb el meu sistema, així si teniu 2000, que proveu-ho i creueu els dits.

De moment l'aplicació només és un executable (.exe), però l'autor ha promès fer un instal.lador i afegir altres idiomes, entre altres coses

Dades generals:
Idioma: Anglès
Preu: Gratuït
Sistema Operatiu: Windows NT/2000/XP/Vista
Versió: 24-10-2006 (recomano mirar l'ultima versió a http://www.matiasmoreno.com.ar/winexpose/#download)
Web oficial: http://www.matiasmoreno.com.ar/winexpose/
Requeriment mínims: http://www.matiasmoreno.com.ar/winexpose/#requirements

2006/10/25

Firefox 2.0!!!

Per fi ha aparegut oficialment la versió 2 de meu navegador preferit.
Tot i que fa un parells de dies que està disponible als servidors FTP, he esperat a l'aparició oficial per poder oferir millors enllaços a la informació. A més a mozilla demanen que la gent no descarregui directe dels FTP pq els perjudica ja que no hi ha balanceig de càrrega i es saturen si hi ha descarregues massives.
Podeu aconseguir Firefox 2 en català a la pàgina oficial de Mozilla o bé llegir totes les coses noves que ofereix en català

Veurem si aquesta nova versió ajuda a retallar una mica més el terreny a Internet Explorer que amb el seu IE7 també ofereix moltes coses noves.

Tant si preferiu un com l'altre, la competència serà molt bona pels 2 navegadors majoritaris.
I si voleu provar coses noves podeu veure si us agrada el navegador Opera que està per la versió 9.02 i no està gens malament (el navegador no està en català, però si en castellà)

2006/10/19

IE7

Sembla que finalment ha aparegut l'Internet Explorer versió 7 (aka IE7)
Si el voleu provar aneu a la web de Microsoft clicant aqui.
De moment només hi ha disponible la versió en anglès, però de ben segur que ben aviat tindrem la versió en castellà i si deu vol també en català!
Per desgràcia no funciona per Windows 2000 o sigui que no el podré provar fins que arribi a casa després de la dura jornada de treball :'(
D'aqui uns dies també es podrà descarregar a través de Windows Update

Encara que sigueu fans del Firefox com jo, us recomano que l'instal.leu pq representa una gran millora respecte l'anterior versió. (Dp torneu a utilitzar el Firefox :-o)

2006/10/17

Coses que van passar quan vau neixer...

Una curiositat que acabo de trobar-me a la Viquipèdia.

Si voleu que va passar veure un any qualsevol:
  • Als països Catalans:
http://ca.wikipedia.org/wiki/any
p.ex: http://ca.wikipedia.org/wiki/1975

Si cliqueu castellà o anglès al menu del costat esquerra podeu mirar el mateix per Espanya (Español) o per la resta del món(English)

També podeu mirar que va passar un cert dia de qualsevol any posant:
http://ca.wikipedia.org/wiki/més
p.ex: http://ca.wikipedia.org/wiki/Gener

i llavors triant el dia que us interessi.

Mireu que va passar el dia o l'any que vau neixer!

Ale, això us hauria de distreure almenys 15 minutets...

2006/10/16

Apps: Taskbar Shuffle

Taskbar Shuffle és una mini aplicació a l'estil Tray-it (que vaig comentar fa un temps), però que enlloc de minimitzar els programets de la barra de tasques us permet reordenar-los.

Es a dir, si us voleu tenir el un cert programet sempre el primer a la barra de tasques doncs el cliqueu i l'arrossegueu a la posició que us sembli.

Això és especialment util quan us peta el Windows i us reordena totes les aplicacions en un ordre diferent del que tenieu.

La veritat és que no hi ha molt més a explicar, fa el que diu i ho fa bé. Voleu res més?

Dades generals:
Idioma: Anglès
Preu: Gratuït
Sistema Operatiu: Win95/98/ME/2K/XP
Versió: 2.0
Web oficial: http://www.freewebs.com/nerdcave/taskbarshuffle.htm

Si coneixeu alguna altra aplicació que valgui la pena comentar podeu deixar-me un comentari i me la miraré i comentaré!

2006/10/13

Dates Firefox 2.0 i IE7

Comencem per l'Internet Explorer. Segons sembla hi ha moltes probabilitats que la versió final de IE7 es comenci a distribuir el 18 d'Octubre. En aquesta data hauria de apareixer per baixar-lo a la web de Microsoft, i a partir de l'1 de Novembre, apareixerà a Windows Update per instal.lar-lo automàticament com a actualització de la versió 6.

En quan a Firefox 2.0 el proper dimarts 17 d'Octubre es publicarà l'ultima versió de prova (RC3) i al cap d'una setmana, el 24 d'Octubre (data encara no 100% segura) sortirà la versió final. La podeu baixar de Mozilla (de moment hi apareeix la versió 1.5) o bé esperar a que el vostre Firefox us avisi que hi ha una actualització. Potser un dia més tard segons la sort que tingueu. Podeu trobar la llista de novetats que incorporà aquí (en anglès) o llegir en català un dels meus articles anteriors (falten algunes cosetes que van apareixer dp però està en català!)

Jo personalment em decanto per Firefox tot i que considero que l'aparició de IE7 es una molt bona noticia. La competencia és molt bona.

Vosaltres quin navegador preferiu? Deixeu un comentari explicant pq o simplement dient el que us agrada!

(noticia de CybernetNews)

2006/10/11

Docs & Spreadsheets: "Google Office" fa un altre pas



Google finalment ha unificat "Writely" (el seu editor de documents de text online) i "Google spreadsheets" (Fulles de càlcul) en un entorn unic per crear Docs & Spreadsheets.
Aquestes aplicacions permetien crear i editar fitxer de text estil Word i fulles de càlcul Excel entre altre formats similars sense tenir cap dels 2 instal.lats i només amb el vostre navagador preferit.
A més com a novetat els 2 presenten la possibilitat de ser editats per multiples persones alhora.

Evidentment ofereixen menys possibilitats que les 2 applicacions de Microsoft, però tot i això per una gran part de les coses que fem a diari ens serveien perfectament i ens permeten editar documents nostres des de lloc diferents sense haver-los d'anar copiant d'un cantó a l'altre.

L'editor de documents també un permet editar les entrades del vostre blog o bitàcora ampliant així les possibilitats que acostumen a donar els editor per defecte.

De ben segur que mica en mica hi aniràn afegint coses noves.

El millor és que hi doneu un cop d'ull. De moment només està disponible en anglès, però imagino que aviat ho traduïran a més idiomes.

Al blog oficial de Google podeu trobar més informació o si voleu podeu fer el mini-tour per veure'n algunes pantalles i explicacions.

Actualització:
Segons veig a CybernetNews, si no us acaba de convencer podeu provar la opció de Zoho. Es similar a les applicacions de Google però més avançades i amb altres coses com un Powerpoint en linia entre altres. Si ho proveu una mica hi podey trobar exemples i alguna demo.

2006/10/10

Google compra YouTube!!!

Flipant.
Sembla que els rumors dels ultims dies s'han confirmat i Google ha comprat YouTube per $1650 milions.
Sembla que hi ha hagut una pugna amb Yahoo, però Google tenia molts més calers i ha guanyat la compra.
Pel que diuen de moment YouTube i Google Video seguiran sent 2 serveis totalment independents.
La nota de premsa de Google a Google To Acquire YouTube for $1.65 Billion in Stock

Actualització:
Si voleu la noticia en castellà, aqui la teniu a barrapunto.
I a bandaancha

2006/10/06

He tornat!!

Després d'uns dies de viatge pels Estats Units, finalment torno a ser a Catalunya!
Fa menys de 2 horetes que sóc a casa i encara no he pogut descarregar les fotos, però ja us en passaré una selecció molt aviat.

Un resum ràpid seria:
  • Los Angeles: Bastant txungo, és un conyàs de ciutat, i el passeig de la fama és poc més que un carrer de souvenirs. El millor la visita als estudis Universal.
  • Grand Canyon: Impressionant és la paraula que millor el defineix. Un no és conscient de la seva immensitat i bellesa si no ho veus amb els seus propis ulls. A més el passeig en helicòpter encara ho va fer millor
  • Las Vegas: Paris ja no és la ciutat de la llum, ara ho és Las Vegas. L'avinguda principal està plena a vessar d'Hotels-Casino temàtics com el Caesar Palace (ambientació romana), el Venetian (de Venecia amb canals d'aigua inclosos dins), l'Excalibur (de tema de castells i cavallers), el Luxor egipci i un llarg etc... A més hi ha atraccions gratuïtes com les fonts del Bellagio o els volcans del Mirage. Molt recomanable si vigileu amb les apostes!
  • Parc de Yosemite: No em va impressionar especialment. Està molt ben cuidat i és molt gran, però tampoc vam veure res que ens marqués especialment. A inicis de Primavera deu ser millor pq hi ha cascades fruit del desglaç.
  • San Francisco: Ens va agradar bastant. Hi ha força coses a veure com el Golden Gate, la presó d'Alcatraz, el port d'on surten els vaixells turístics i on hi ha lleons marins que es poden veure a pocs metres.
  • Nova York: Una gran ciutat. Times Square, Empire State Building, l'Estatua de la Llibertat, Central Park, el Museu d'Historia Natural, la "Zona Zero" del World Trade Center, molts i molts rascacels, i moltes altres coses que haureu vist en infinitat de pel.lícules. Tothom hi hauria d'estar almenys una vegada a la vida. Els 4 dies que hi vam estar van ser molt curts.
En resum, un molt bon viatge de Noces que ens ha deixat destrossats de tant voltar i de menjar no massa bé. Allà un s'adona de la sort que tenim amb la dieta mediterrània i coses tan simples com un Pa amb tomàquet.